Nehoda pod vlivem alkoholu

Nehoda pod vlivem alkoholu je situace, kterou snad žádný řidič nechce nikdy zažít. V realitě se však stává bohužel až příliš často, dle statistik je každá čtrnáctá nehoda pod vlivem alkoholu. V tomto článku se podrobně zaměříme na celou škálu témat a problémů se kterými je nehoda pod vlivem alkoholu spojena.

Řízení a nehoda pod vlivem alkoholu

Řízení a nehoda pod vlivem alkoholu je vážná záležitost, která může mít zásadní následky. V České republice jsou právní normy týkající se řízení pod vlivem návykové látky striktní. Situace je o to vážnější, pokud za takového stavu zaviníte dopravní nehodu s ublížením na zdraví či dokonce úmrtím.

Pokud dojde k nehodě pod vlivem alkoholu, následky a hrozící tresty mohou být velmi vysoké. Druh a výše trestu však závisí na řadě okolností, zejména na konkrétní hladině alkoholu v krvi a závažnosti případného zranění třetí osoby.

Nehoda pod vlivem alkoholu

Je nehoda pod vlivem alkoholu přestupek nebo trestný čin?

V kontextu řízení pod vlivem alkoholu je důležité vědět, za jakých okolností se viník dopustí pouze přestupku a kdy naopak už trestného činu. Konkrétně, pokud usednete za volant s hladinou alkoholu v krvi přesahující 1 promile, dopouštíte se trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to bez ohledu na to, zda při tom způsobíte dopravní nehodu či nikoliv.

V případě, že způsobíte nehodu pod vlivem alkoholu a zraníte třetí osobu, tak že poškozená osoba bude omezena v běžném životě v důsledku utrpěného zranění po dobu delší než 7 dní, nehodu je možno klasifikovat na trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Pokud je omezení v běžném životě dokonce delší než 6 týdnů, může se jednat o závažnější trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Postup policie při vyšetřování dopravní nehody

Při vyšetřování dopravní nehody pod vlivem alkoholu jsou určité postupy a kroky, které policie musí dodržovat. V první řadě je to zjištění závažnosti zranění ke stanovení toho, zda půjde o přestupek nebo trestný čin. Za tímto účelem policie obvykle nechává vypracovat znalecký posudek z oboru zdravotnictví, jenž určí vážnost zranění a umožní správnou kvalifikaci činu.

Souvisejícím krokem je zjištění, kdo předmětnou dopravní nehodu zavinil. K tomuto účelu je v nejasných či spornějších případech nechává vypracovat znalecký posudek z oboru dopravy. Tento posudek detailně popíše průběh nehody z dostupných informací a podkladů. Jakmile je viník stanoven, a je zjištěna i povaha a závažnost zranění, je věc buď postoupena správnímu orgánu k řešení přestupku, nebo je viníku sděleno obvinění a následně probíhá trestní stíhání pro příslušný trestný čin.

Celý proces vyšetřování dopravní nehody je nezbytný k tomu, aby byly zjištěny všechny podstatné skutečnosti, a aby bylo možné předat věc obecnímu úřadu k vedení přestupkového řízení v případě podezření na přestupek nebo v případě podezření z trestného činu zahájit trestní stíhání a po skončení vyšetřování předat věc státnímu zastupitelství. Státní zástupce následně rozhodne o dalším postupu, zejména o případném podání obžaloby proti viníkovi nehody pod vlivem alkoholu.

Nehoda pod vlivem alkoholu

Jaký postup zvolit při trestním stíhání?

Zavinění dopravní nehody se zraněním, zejména pokud je to nehoda pod vlivem alkoholu, je vážným činem s potenciálně závažnými důsledky pro viníka. Dle závažnosti následků zaviněné dopravní nehody může být soudem uložen i trest odnětí svobody.

V průběhu trestního řízení pro nehodu pod vlivem alkoholu zcela zásadní zaujmout proaktivní postoj. Základem je aktivní komunikace s orgány činnými v trestním řízení a současně efektivní vedení vlastní obhajoby. Při správném postupu může dokonce existovat možnost podmíněného zastavení trestního stíhání na základě rozhodnutí státního zástupce.

Tento krok vyžaduje splnění určitých podmínek, jako je plné doznání viny, maximální součinnost při odškodňování poškozeného, dobrovolný závazek ke zdržení se řízení na určitou dobu, resp. příspěvek do fondu na pomoc obětem trestné činnosti. Současně je vhodné omluvit se poškozenému, ideálně formou omluvného dopisu, nabídnout mu finanční kompenzaci nad rámec plnění z povinného ručení a aktivně komunikovat s pojišťovnou, tak aby mohla být poškozenému vyplacena náhrada škody a nemajetkové újmy z povinného ručení.

Nehoda pod vlivem alkoholu a hrozící tresty

Každý případ je jedinečný a soud pečlivě zvažuje veškeré okolnosti nehody, včetně hladiny alkoholu v krvi, způsobené škody a intenzitu případných zranění zúčastněných osob. V závislosti na těchto okolnostech mohou být uloženy různé tresty, od vysokých finančních sankcí, podmíněného trestu odnětí svobody, až po zákaz řízení motorových vozidel. V některých případech, zejména pokud dojde následkem nehody k vážnému ublížení na zdraví či dokonce úmrtí, může být uložen i nepodmíněný trest odnětí svobody.

Obecně lze říci, že v případě, kdy se stane nehoda pod vlivem alkoholu, je zákaz řízení pravidlem a otázkou je pouze jeho délka. Správně vedená obhajoba a spolupráce s právním zástupcem mohou významně pozitivně ovlivnit výsledný trest a optimálně vést k jeho výraznému snížení.

Čtěte také: Trestní obhájce pro viníky nehod

Kdo hradí vzniklou škodu a jak je to s povinným ručením

Každý řidič motorového vozidla je ze zákona povinen uzavřít pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, známé jako povinné ručení. Toto pojištění pokrývá pojištěným vozidlem způsobené škody na majetku a zdraví třetích osob. Pojišťovna, která poškozeným poskytuje plnění, má však v určitých případech právo požadovat od viníka dopravní nehody náhradu vynaložených prostředků. Tento nárok pojišťovny se nazývá regresní nárok. Právě dopravní nehoda pod vlivem alkoholu je jedním z případů, kdy dochází k uplatnění práva regresu. I v této oblasti může být při jednání s pojišťovnou vhodná pomoc zkušeného advokáta specializovaného na řešení dopravních nehod.

Tipy a rady od advokáta

Dopravní nehoda pod vlivem alkoholu je vždy závažná událost a proaktivní přístup během celého trestního řízení je pro jeho výsledek zcela zásadní.

V každém případě lze doporučit obrátit se na advokáta se specializací na dopravní nehody, a to ideálně již v počáteční fázi řešení věci. Právní zastoupení může představovat klíčový prvek pro výsledek řešení nehody pro vlivem alkoholu.

Advokát, který je dobře seznámen s vaším případem a současně má potřebné znalosti a zkušenosti v řešení dopravních nehod, by Vám měl být schopen poskytnout potřebnou právní pomoc a provést Vás skrze celé následné trestní řízení. Kdy by Vám měl pomoci zvolit nejvhodnější kroky k efektivní obhajobě při řešení nehody pod vlivem alkoholu. Advokát Vás může rovněž doprovázet k jednotlivým úkonům v trestním řízení, jako je výslech u policie či hlavní líčení u soudu.

Dopravní nehoda s vážným zraněním
Mgr. Petr Škadra – trestní obhájce

Specializované právní zastoupení

V situaci, kdy je vámi zaviněna nehoda pod vlivem alkoholu, může být právní zastoupení zkušeným advokátem klíčové. V konečném důsledku může správná obhajoba vést k mírnějšímu trestu.  

Níže nás můžete kontaktovat k domluvě konzultace či právního zastoupení zkušeným trestním advokátem, specializovaným na obhajobu při zavinění dopravních nehod.

Mgr. Petr Škadra

Domluvte si schůzku

Napište nám pomocí formuláře a domluvíme si osobní schůzku.

Odesláním souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů.

Nezávazný kontakt

Kontaktujte nás pomocí formuláře, abychom si domluvili na řešení vašeho případu.

Odesláním souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů.