Dopravní nehoda s vážným zraněním. Právní pomoc trestního obhájce

Dopravní nehoda s vážným zraněním je situace, do které by se nechtěl dostat nikdo, ale bohužel se to stává častěji, než by bylo záhodno. Viník dopravní nehody se ocitá v neznámém prostředí přestupkového nebo trestního řízení, kde spousta lidí neví, co dělat. V tomto článku si jasně a srozumitelně rozebereme, co se děje z právnického hlediska, jak postupovat a mnohé další.

Dopravní nehoda s vážným zraněním – přestupek nebo trestný čin?

Dopravní nehoda s vážným zraněním je komplikovaná a nepříjemná situace, ve které se – pokud jste dopravní nehodu zavinili – ocitáte na straně obviněného. V případě, že by nehoda nezpůsobila vážnou újmu na zdraví, je možné, že váš případ bude řešen jen za přestupek. V případě způsobení vážného zranění v rámci dopravní nehody lze očekávat řešení věci v trestním řízení pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti nebo těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dopravní nehoda s lehkým zraněním

Rozdíl mezi lehkým ublížením z nedbalosti na zdraví a těžkým ublížením na zdraví z nedbalosti

V rámci trestního řízení dle závažnosti způsobeného zranění dopravní nehoda s vážným zraněním může vést ke dvěma trestným činům: ublížení na zdraví z nedbalosti nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozdíl mezi těmito trestnými činy je zejména v závažnosti sankcí, které mohou být uloženy.

V případě trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti musí zranění způsobit, že poškozená osoba bude potřebovat rekonvalescenci po dobu delší než 7 dní. Zde je důležité upozornit na pojem rekonvalescence, protože někteří lidé si mohou mylně myslet, že jde jen o dobu strávenou v nemocnici. Ve skutečnosti je to ale doba, kterou osoba stráví ve stavu znemožňujícím běžný život.

Pokud jde o trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kvalifikace tohoto činu vyžaduje způsobení závažného zranění, což zahrnuje dlouhodobé zdravotní potíže (obvykle trvající déle než 6 týdnů) nebo trvalé následky, jako jsou například ochromení, zohyzdění či další vážné komplikace.

Postup policie při vyšetřování

V případě, že se stane dopravní nehoda s vážným zraněním je věc šetřena policií ČR. Ta má za úkol vyšetřit, kdo nese vinu za nehodu, a zjistit všechny relevantní okolnosti, jako je například přítomnost alkoholu v krvi zúčastněných a jiné. V první řadě je to zjištění vážnosti zranění k určení, zda se jedná o přestupek nebo trestný čin. K tomuto účelu policie obvykle nechává vypracovat znalecký posudek z oboru zdravotnictví, jenž určí vážnost zranění.

Následujícím krokem je zjištění viníka nehody. K tomuto účelu se ve spornějších případech nechává vypracovat znalecký posudek z oboru dopravy, který detailně popíše průběh nehody z dostupných informací a podkladů. Jakmile je viník určen a zjištěna povaha zranění, bude věc postoupena správnímu orgánu k řešení přestupku, nebo bude sděleno obvinění a následně se bude probíhat trestní stíhání pro trestný čin.

Tento proces vyšetřování je nezbytný k tomu, aby byly zjištěny všechny podstatné skutečnosti, a aby bylo možné předat případ státnímu zastupitelství. To následně rozhodne, zda podá proti viníkovi obžalobu k soudu nebo zda vydá usnesení o tzv. podmíněném zastavení trestního stíhání.  

Jakmile je viník identifikován a určeno, čeho se dopustil, policie proti němu vydá usnesení o zahájení trestního stíhání. Poté je obviněný pozván k výslechu, kde má právo se k průběhu dopravní nehody vyjádřit, jako i ke svým osobním, rodinným a majetkovým poměrům. Je důležité poznamenat, že obviněný má právo odmítnout výpověď, i když to nemusí být vždy nejlepší strategie.

Na závěr má obviněný možnost seznámit se s vyšetřovacím spisem, který může případně doplnit nebo navrhnout doplnění vyšetřování.

zranění při dopravní nehodě

Dopravní nehoda s vážným zraněním a tresty

Dopravní nehoda s vážným zraněním? Potenciální tresty jsou nezanedbatelné.

V případě, že je dopravní nehoda s vážným zraněním klasifikována jako přestupek, očekávejte peněžitou pokutu mezi několik tisíc Kč. Kromě toho viníkovi může být udělen zákaz řízení na dobu od 6 do 18 měsíců.

Pokud je však případ klasifikován jako trestný čin, můžou být tresty mnohem přísnější. V extrémních případech může hrozit až trest odnětí svobody, i když je důležité zdůraznit, že toto je až krajní a výjimečný trest a pravidelně je ukládána tzv. podmínka. Dalšími možnými sankcemi jsou zákaz řízení motorových vozidel až na 10 let a vysoký peněžitý trest, jehož výše záleží na konkrétních okolnostech nehody a poměrech pachatele.

Jedním z klíčových způsobů, jakým viník může ovlivnit výsledek trestního řízení, je aktivní zapojení se do svého případu, což zahrnuje zakládání potřebných listin do spisu a vedení účinné obhajoby. Právní pomoc je v těchto situacích kriticky důležitá. Takový proaktivní přístup může vést k výraznému zmírnění trestu, nebo dokonce k jeho úplnému vyhnutí. Tato možnost je životně důležitá pro mnoho viníků dopravních nehod zejména s ohledem na hrozící trest zákazu řízení.

Velmi důležitá je možnost podmíněného zastavení trestního stíhání. Toto rozhodnutí ze strany státního zástupce vám může ušetřit nejen soudní líčení, ale i následný trest a zápis do trestního rejstříku. O této možnosti se dozvíte více později v článku.

Dopravní nehoda s vážným zraněním? Využijte právní pomoc trestního obhájce.

Kdo hradí vzniklou škodu a povinné ručení

Každý řidič je povinen mít sjednané povinné ručení. Toto pojištění vám garantuje, že se vám stane dopravní nehoda s vážným zraněním nebo pokud způsobíte jinou škodu, náklady na její náhradu zaplatí vaše pojišťovna.

Je tedy v zájmu řidičů udržovat své povinné ručení v platnosti. Rovněž je nutné upozornit na výluky z povinného ručení, kdy pojišťovna je oprávněna požadovat po viníkovi dopravní nehody náhradu toho co sama vyplatila – nejvýznamnější výlukou v tomto ohledu je zjištěný alkohol v krvi či odmítnutí krevní zkoušky nebo odjetí z místa opravní nehody.

Nedání přednosti v jízdě se zraněním

Možnost podmíněného zastavení trestního stíhání

Jak jsme již zmínili, tak státní zástupce (případně soud) může vydat rozhodnutí o podmíněném zastavení trestního stíhání. Je to jedna z možností, jakým způsobem se může celá kauza vyřešit. K získání tohoto rozhodnutí je však potřeba splnit několik klíčových podmínek. Za prvé, je nutné úplně a upřímně přiznat svou vinu, pokud máte pochybnosti o své vině, podmíněné zastavení trestního stíhání pro vás není možné. Za druhé, musíte být aktivní v průběhu řešení vašeho případu a náležitě odškodnit poškozeného. Což zahrnuje koordinaci s vaší pojišťovnou při odškodnění z povinného ručení, formální omluvu poškozenému formou omluvného dopisu, dle okolností je vhodné nad rámec povinného ručení poskytnout poškozenému finanční pomoc z vlastních prostředků.

Statní zástupce či soud může požadovat dodatečnou podmínku v podobě dobrovolného příspěvku do fondu určeného na pomoc obětem trestné činnosti nebo dobrovolný závazek je zdržení se řízení motorových vozidel na určitou dobu.

Pokud státní zástupce souhlasí s podmíněným zastavením trestního stíhání, vydá o tomto rozhodnutí a stanoví zkušební dobu. Tato doba je určitý časový úsek, během kterého viník musí prokázat, že vede řádný život. Splnění těchto podmínek vede k tomu, že viník se vyhne trestu a nemá záznam v trestním rejstříku.

Dopravní nehoda s vážným zraněním
Mgr. Petr Škadra – trestní obhájce

Tipy a rady od trestního obhájce

Stane-li se vám dopravní nehoda s vážným zraněním je aktivita a proaktivní přístup zásadní. Prvním a nejdůležitějším krokem je co nejrychleji informovat vaši pojišťovnu o dané situaci. Toto je nezbytné, neboť pojišťovna pokrývá náklady na škody vzniklé v důsledku nehody.

Pokud jste přesvědčeni o své vině na dopravní nehodě, je vhodné následně vyjádřit svou omluvu a nabídnout možnou pomoc poškozeným osobám. Tento projev lidské slušnosti může mít významný vliv na další postup a řešení dopravní nehody.

V každém případě lze doporučit obrátit se na advokáta se specializací na dopravní nehody, a to ideálně již v počátcích případu. Právní zastoupení může představovat klíčový prvek v řešení vašeho případu. Advokát, který je dobře seznámen s vaším případem, bude schopen Vám poskytnout potřebnou radu a navigovat vás skrz celé následné řízeni a pomůže Vám zvolit nejvhodnější kroky k ochraně Vašich zájmů. Advokát Vás může rovněž doprovázet k jednáním u policie či soudu.

Dopravní nehoda s vážným zraněním? Právní pomoc advokáta.

Právní pomoc advokáta

Stane-li se vám dopravní nehoda s vážným zraněním je právní podpora advokáta klíčová. Pomáhá nejen v navigaci procesem trestního řízení, což může vést k mírnějšímu trestu, ale také zvyšuje šanci na úspěšné dosažení podmíněného zastavení trestního stíhání.

Mgr. Petr Škadra

Domluvte si schůzku

Napište nám pomocí formuláře a domluvíme si osobní schůzku.

Odesláním souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů.

Nezávazný kontakt

Kontaktujte nás pomocí formuláře, abychom si domluvili na řešení vašeho případu.

Odesláním souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů.